Koska matkamme GreenVETin kanssa on jo alkanut, olemme alkaneet toteuttaa tavoitteitamme pikkuhiljaa. Tällä hetkellä hankkeen kumppanit ovat viimeistelemässä dokumenttia, jonka avulla ammatillisen koulutuksen ammattilaiset tutustuttavat vihreään siirtymään ja siihen, kuinka tärkeässä roolissa ammatilliset koulut ovat siirtymän tavoitteiden saavuttamisessa. GreenVET viitekehys on avoin koulutusresurssi, joka on vapaasti saatavilla hankkeen verkkosivuilla. Viitekehyksen tarkoituksen on tarjota helposti saatavilla olevaa, arvokasta tietoa, jota voi hyödyntää ammatillisen oppilaitoksen ympäristössä.

GreenVET viitekehys koostuu viidestä moduulista, joista jokainen käsittelee vihreän siirtymän eri näkökulmia ja tarjoaa paremman käsityksen kehyksen alkuperästä, tarkoituksesta, tavoitteista ja tietysti sen yhteydestä ammatillisiin oppilaitoksiin. Viitekehyksessä käsitellään muun muassa sitä, millä tavoin European Green Deal eli Euroopan komission käynnistämä vihreän kehityksen ohjelma vaikuttaa ammatillisen koulutuksen eri aloihin. Lisäksi se paneutuu kestävän kehityksen koulutuksen keskeisiin osiin ja esittelee esimerkkejä onnistuneista kestävän kehityksen toimintamuodoista ammatillisessa koulutuksessa sekä miten sovittaa yhteen ammatillisen koulutuksen kestävyystavoitteet ja innovatiiviset opetuskäytännöt.

GreenVET viitekehys on saatavilla englanniksi, ja se käännetään myös jokaisen yhteistyökumppanin kielelle (saksaksi, kreikaksi, suomeksi, latviaksi, sloveniaksi ja italiaksi). Toivomme, että se tavoittaa ammatillisen koulutuksen opettajat sekä ammatillisten oppilaitosten johdon ja ylläpitäjät laajasti. Tavoitteemme GreenVET viitekehykselle on kannustaa opettajia mukauttamaan opetusmenetelmiään, jotta he pystyisivät ohjaamaan opiskelijoita kehittäen heidän tietoja, taitoja sekä asennetta kohti kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän periaatteita.

Kouluissa kylvetään tiedon siemen ja siitä eteenpäin se kasvaa ja kasvaa. GreenVETissä on tärkeää huomioida nämä peruspialrit, jotta tulevaisuuden työvoiman asenteet ympäristön kestävyyttä kohtaan muuttuvat. Mikä olisikaan parempi tapa kuin varustaa ammatillisen koulutuksen ammattilaiset jo vaadittavalla vihreän siirtymän -osaamisella, jotta jatkossa voisimme asvattaa ympäristövastuullisia tulevia työnantajia ja työntekijöitä?