Syyskuun 25. päivänä vuonna 2015, Yhdistyneiden Kansakuntien 70. yleiskokouksen aikana, kaikki jäsenet hyväksyivät joukon globaalia kehitystä koskevia tavoitteita: 17 maailman kestävän kehityksen tavoitetta (SDG). Asiakirjan mukana olevassa tehtävänlausunnossa viitattiin “Yhteiseen rauhan ja vaurauden suunnitelmaan ihmisille ja planeetalle nyt ja tulevaisuudessa”. Nämä tavoitteet on suunniteltu luomaan parempi ja kestävämpi tulevaisuus kaikille vuoteen 2030 mennessä. Kestävän kehityksen tavoitteet kattavat useita aloja, kuten köyhyyden, eriarvoisuuden, ilmastonmuutoksen, ympäristön pilaantumisen, rauhan ja oikeudenmukaisuuden. Lopullisena tavoitteena on olla jättämättä ketään taakse ja edistää osallistavaa ja oikeudenmukaista kasvua ja kehitystä maailmanlaajuisesti.

GreenVET-projektimme on suunnattu muuttamaan ammatillisten koulujen toimintaa ja opetusta kaikkialla Euroopassa, jotta koulut pystyisivät mukautumaan uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin ja standardeihin. Näin ollen pelkästään ammatilliset oppilaitokset itse eivät toimi kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen eteen vaan myös näistä kouluista valmistuvat tulevat ammattilaiset kantavat saamansa opetukset mukanaan ja soveltavat niitä tulevaisuuden työympäristöihinsä muuttaen maailmaa parempaan suuntaan.

GreenVETin päätavoite edistää vihreää kasvua ja ympäristön kestävyyttä kulkee käsi kädessä sen kanssa, mitä Yhdistyneet Kansakunnat tavoitteli sopiessaan kestävän kehityksen tavoitteista. Joidenkin tavoitteiden tarkastelu voi auttaa tekemään selväksi, miksi GreenVET on merkittävä aloite, joka voi saada ammatilliset koulut muutoksen ajureiksi.

Tavoite 7, korostaa kohtuuhintaisen, luotettavan, kestävän ja nykyaikaisen energian tarvetta kaikille. SDG:t pyrkivät vähentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista kannustamalla uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoiman, käyttöönottoa. Tämä siirtymä on välttämätön paitsi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myös energiavarmuuden takaamiseksi ja ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Tavoite 15 keskittyy maan ekosysteemien suojeluun, ennallistamiseen ja kestävän käytön edistämiseen. Sen tavoitteena on torjua metsien häviämistä, aavikoitumista ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemistä. Edistämällä kestäviä maa-, metsä- ja maanhoitokäytäntöjä kestävän kehityksen tavoitteet auttavat parantamaan yhteisöjen ja ekosysteemien sietokykyä ilmaston muutoksille.

Tavoite 9 keskittyy kestävän infrastruktuurin rakentamiseen, osallistavan ja kestävän teollistumisen edistämiseen sekä innovaatioiden tukemiseen. Investointi kestävään infrastruktuuriin auttaa suojelemaan yhteisöjä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta, kuten äärimmäisiltä sääilmiöiltä ja merenpinnan nousulta.

On selvää, että kaikkien näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ammatilliset koulut voivat tehdä paljon. Ammatit, jotka liittyvät suoraan kestävään energiaan, maankäyttöön ja kestävään infrastruktuuriin, voivat muuttaa toimintaansa aivan alusta alkaen: kouluttamalla tulevia työntekijöitä. Tämän sekä ammatillisten oppilaitosten yhteisten ponnistelujen, sitoutumisen ja toiminnan sopeuttamisen kautta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kaikille voida luoda kestävämpi tulevaisuus.