Omnia Education Partnerships Oy (myöhemmin OEP) kokoontui kevätseminaarissa Seinäjoella 8-9.5.2019. OEP Oy:n osakasorganisaatioista paikalla oli 30 koulutusviennin asiantuntijaa.  Samalla pidettiin myös yhtiökokous.

OEP esittää ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöön muutoksia

Kevätseminaarissa käsiteltiin monipuolisesti koulutusviennin vaikuttavuutta, tuloksellisuutta sekä mahdollisuuksia ja esteitä.  Lopputulemana seminaarissa laadittiin seuraavia ehdotuksia muutoksiksi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöön koulutusviennin osalta:

  • Maksullisen tutkintotavoitteisen tilauskoulutuksen vapauttaminen EU- ja ETA-alueen kansalaisille

Uusi korkeakoululaki sallii maksullisen tutkintotavoitteisen tilauskoulutuksen myös EU- ja ETA-maiden kansalaisille. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön tulee olla linjassa korkeakoululain vastaavan pykälän kanssa.

  • Maksullinen tutkintokoulutus EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille

Laki sallii maksullisen tutkintokoulutuksen järjestämisen Euroopan talousalueen ulkopuolella. Nykyisen tulkinnan mukaan koulutuksen on kokonaisuudessaan tapahduttava EU- ja ETA-alueen ulkopuolella. Osaamisperustaisissa tutkinnoissa fyysisen opiskelupaikan sijainnin määritteleminen ei ole mielekästä. Opiskelijoilla on halua tulla Suomeen työssä oppimaan tai suorittamaan yksittäisiä tutkinnon osia. On myös tapauksia, jossa on pohdittu mahdollisuutta muutaman opiskelijan tilauskoulutukseen, jotta nämä voisivat tulla Suomeen suorittamaan tutkintoa. Esitetään, että laki sallisi maksullisen koulutuksen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille ottamatta kantaa fyysisen opiskelupaikan sijaintiin.

Yrittäjyyskonseptointia jatkettiin työryhmissä

OEP Oy:n painopisteinä ovat yrittäjyys, johtaminen ja varhaiskasvatus. Uutena alueena ovat peliteollisuus ja ICT. Kohdealueita ovat Afrikka ja Lähi-Itä.  OEP Oy:n toimintamalli perustuu osaamisen siirtoon kouluttamalla paikallisia kouluttajia ja tukemalla heidän kehittymistään ja valmiuksiaan kouluttaa suomalaisia tutkintoja.  Toimintamalli perustuu YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin.

Seminaarissa työryhmät kehittivät konseptia yrittäjän ammattitutkinnon toteuttamiseksi sekä alkaville yrittäjille sekä kasvuyrittäjille kohdemaissa.